Sabtu, Mei 17, 2008

Mamak dari Malaysia ke Sydney, Australia


Maksud perkataan Mamak telah diasimilasikan dengan budaya tempatan. Perkataan Mamak merujuk kepada konsep operasi perniagaan secara terbuka ala al fresco yang didominasi oleh India Muslim.

Al Fresco bermaksud operasi perniagan secara terbuka. Dalam dunia bisnes restoran, perkataan Mamak juga digunakan sebagai gambaran maksud budaya makan di luar secara terbuka pada waktu malam.

Perkataan Mamak menjadi jenama perniagaan yang dikenali. Ia memberi satu alternatif baru dalam dunia perniagaan kecil, sederhana dan besar dalam negara. Mamak bukan sekadar panggilan hormat, ia menjadi istilah bisnes yang diketahui ramai.

Perkataan Mamak menjadi sebahagian daripada kosa kata bahasa tempatan. Apabila seseorang bercadang mempelawa rakan minum teh atau makan di restoran India Muslim. Dialog yang digunakan ialah, “Jom Mamak!” Ini menunjukkan perkataan Mamak adalah jenama perniagaan yang diberikan oleh pelanggan.

Sekiranya kita kenal jenama perniagaan antarabangsa seperti McDonald, Kentucky Fried Chicken, Carrefour dan Tesco, perkataan Mamak juga sudah menjadi jenama bisnes secara langsung.

Perkataan Mamak sinonim dengan bisnes, ia sama seperti apabila kita menyebut perkataan Cina, persepsi masyarakat ialah bangsa Cina sinonim dengan perkataan bisnes. Bezanya, jenis bisnes dan amalan bisnes yang membezakan Mamak dan Cina.

Dalam kajian kes kami terbaru (2008) perkataan mamak kini tersebar luas dalam amalan bisnes luat negara yang menjadikan ia sebagai jenama bisnes mereka. Salah satunya Mamak, sebuah bisnes makanan yang diusahakan oleh sekumpulan anak tempatan yang berniaga di China Town, Australia.

Saya petik dari laman web mereka.

The culture of Malaysia is arguably best experienced through its vast array of culinary delights. In the heart of every Malaysian exists a passion for food, exemplified by the thrill of seeking out the best in town. Mamak captures this enthusiasm by ensuring our recipes are authentic, exactly as you would find in the streets of Kuala Lumpur. With our delicious food and friendly service we strive to share our passion for authentic Malaysian cuisine with the Sydney community.

While currently a permanent fixture of Chinatown's bustling Friday night market, Mamak continues to search for a permanent location for our flagship restaurant. Our menu for now is limited, but should give a small taste of what we can offer in the near future.

Mamak has finally opened its flagship restaurant in the bustling Chinatown District. At last our customers can enjoy our expanded menu including Nasi Lemak, Rojak, Murtabak, Roti Kaya, Cendol & Ais Kacang.

The details:

Mamak
15 Goulburn St, Haymarket, Sydney
Open 7 days
Lunch: 1130am to 3pm
Dinner: 530pm to late
Maklumat lanjut di sini

0 Respons:

 

Catatan Trainer Kursus Penulisan Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates